Hvad er PCO/PCOS

PCO er den mest almindelige hormonelle lidelse blandt kvinder i den fødedygtige alder. Mere end hver 10. kvinde har PCOS – det svarer til flere end 125.000 kvinder ml. 15 og 49 år i Danmark.

PCO er en kronisk diagnose. Dvs. diagnosen følger dig hele livet, men symptomerne kan variere over tid og aftager sandsynligvis op mod overgangsalderen.

Lidelsen har stor betydning for kvindernes livskvalitet, fertilitet og sygdomsrisiko. Og så er PCO en tabubelagt lidelse, som mange mænd og kvinder ikke har særlig stor kendskab til – men som kan få kvinder med PCO til at føle sig ukvindelig, forkert og utilstrækkelig.

Kvinder med PCO er en heterogen gruppe. Det betyder, at ikke alle kvinder med PCO har de samme symptomer eller ser ud på samme måde.

De mest almindelige symptomer på PCOS er:

  • Uregelmæssig eller udebleven menstruation
  • Uønsket hårvækst af mandlig karakter i ansigt eller på kroppen (hirsutisme)
  • Overvægt, især hvor fedtet sidder på maven (æblefacon)
  • Uren hud
  • Insulinresistens /nedsat insulinfølsomhed

 

Læs mere om de mest almindelige symptomer her.

Hvis du oplever en eller flere af disse symptomer (og ikke allerede har diagnosen PCOS) bør du opsøge egen læge med en mistanke om PCOS.

PCO eller PCOS?

PCO eller PCOS? Forkortelserne bliver brugt i flæng. PCO betyder polycystiske ovarier. Dvs. at man har mange små ægblærer (ikke-udviklede æg) i æggestokkene (ved vaginal ultralydsscanning skal der ses mindst 12 follikler på 2-9 mm). PCOS står for polycystisk ovariesyndrom. Det betyder, at udover at have mange ægblærere i æggestokkene, har man også en eller flere symptomer. Læs mere om symptomerne her.

Hvorfor får man PCO?

Sandsynligvis skyldes PCO et samspil mellem arv og miljø. Dvs. at man bliver født med en genetisk disposition og kan udvikle insulinresistens ved overvægt og fysisk inaktivitet. Sandsynligvis kan PCO arves fra begge forældre. Men det er endnu ikke lykkedes at identificere de gener, som disponerer for PCO, så det vides reelt ikke.

Insulin fremmer (sammen med hormonet LH) androgenproduktionen i æggestokkene og hæmmer kønshormonbindende globulin (SHBG). Ved fald i niveauet af SHBG øges andelen af frit testosteron (mandligt kønshormon) i blodet. Det medfører forstyrrelser i hormonbalancen, som afbryder udviklingen af æg i æggestokkene og resulterer i menstruationsforstyrrelser. Menstruationsforstyrrelser kan medvirke til cyster i æggestokkene.

Det tyder på, at tendensen til at udvikle PCO er stigende pga. en usundere livsstil med inaktivitet og stort kulhydratindtag. Dvs. at der bliver flere og flere kvinder med PCO, og forhåbentlig bliver interessen for forskning på området også større.