Alm. symptomer

Her kan du læse mere om de mest almindelige symptomer på PCOS.

Overvægt/fedme:

Ca. 50 % af kvinder med PCO er overvægtige. Fedtet sidder ofte på maven – den såkaldte abdominal fedme. Også normalvægtige kvinder med PCOS kan have tendens til abdominal fedme, som er den ”farlige” form, hvor fedtet sidder i bughulen og rundt om organerne. Normalvægtige kvinder med PCOS kan have samme hormonelle og metaboliske forstyrrelser som overvægtige kvinder med PCOS, men symptomerne forværres ved overvægt. Ligesom også menstruationsforstyrrelser og infertilitet forværres ved overvægt.

Insulinresistens / nedsat insulinfølsomhed:

Ca. 50 % af kvinder med PCO er insulinresistente.

Insulin er et hormon, som bliver dannet i bugspytkirtlen. Insulin regulerer transporten af sukker (kulhydrat) ind cellerne, i fx musklerne. Hos insulinresistente er reguleringen delvist ødelagt, således at der skal mere insulin til at sikre transporten ind i cellerne. Derfor vil bugspytkirtlen øge udskillelsen af insulin til blodet. Et højt insulinniveau medfører det høje niveau af frit testosteron, som man ofte ser hos kvinder med PCOS.

Der findes ingen gode målemetoder for insulin resistens i praksis, så i stedet undersøger lægen for det metaboliske syndrom, som er en kombination af; nedsat glukosetolerance, abdominal fedme (taljemål over 88 cm), forhøjet blodtryk og dyslipidæmi. Det metaboliske syndrom ses hos ca. 5+ % af kvinder med PCOS.

Se evt. ordforklaring her.

Menstruationsforstyrrelser:

Det er meget almindeligt at have uregelmæssige eller udeblevne menstruationer. Ca. 70 % af kvinder med PCOS har uregelmæssige blødninger. Uregelmæssig menstruationscyklus kan dække over:

  • Anovulation, som betyder, at man har en blødning uden forudgående ægløsning.
  • Oligomenoré, som betyder, at man har uregelmæssige menstruationsintervaller (over 35 dage, men kortere end 6 mdr.)
  • Amenoré, som betyder, at menstruationen er udeblivende.

Som kvinde med PCOS skal man være opmærksom på, at selvom man ikke prøver at opnå graviditet, så er det vigtigt at menstruere. Amenoré igennem en længere periode kan medføre livmoderkræft. Hvis man ikke har haft menstruation i en længere periode, bør man opsøge egen læge eller gynækolog.

Polycystiske ovarier (PCO) og cyster:

Polycystiske ovarier betyder, at man har mange ikke-udviklede ægblærer (2-9 mm) i en eller begge æggestokke. Kvinden bliver født med alle sine æg (ca. 400), som et efter et modnes i æggestokkene og løsnes til mulig befrugtning en gang hver 28. dag. Når man som kvinde med PCOS har lavt niveau af hormonerne FSH og LH, så modnes æggene ikke, og man får ikke ægløsning. Derfor ophober ægblærerne i en eller begge æggestokke.

En del kvinder med PCOS oplever også væskefyldte cyster, der brister og kan medføre en akut smerte i underlivet. Follikelcyster er en række mindre cyster, der dannes i forbindelse med ægløsning, og som brister, når ægget forlader æggestokken. Det er helt normalt, og de fleste mærker det ikke. Men hos kvinder med PCOS kan det ske, at follikelcysterne pga. manglende ægløsning ikke brister, men i stedet ophober sig i æggestokkene. Bristning af de ophobede cyster i æggestokkene kan opleves som smertefuldt.

Virilisering og hyperandrogenisme:

Virilisering karakteriseres som hirsutisme, øget muskelfylde, udtynding af håret på hovedet (androgen alopeci) og en dybere stemme. Virilisering skyldes Hyperandrogenisme, som betyder, at der er et overskud af mandlige hormoner (frit testosteron) i kvindens krop. Tendensen til hyperandrogenisme forværres ved overvægt, og kan dæmpes ved brugen af p-piller.

Hirsutisme:

Det hyppigst forekomne er hirsutisme, som ca. 70 % af kvinder med PCOS lider af. Og forekomsten er hyppigere hos kvinder fra Mellemøsten end hos lyse kvinder fra Nordeuropa. Hirsutisme er øget hårvækst af mandlig type i ansigtet og på kroppen, fx på hagen, overlæben, armene, brystet, inderlårene, ryggen, lænden og på linjen fra navlen ned til kønsbehåringen. Hårene er ikke bare og tynde, bløde og lyse vellushår, men terminalhår fx ligesom skæghår. Hirsutisme kan afhængig af graden påvirke selvtilliden og livskvaliteten hos kvinderne.

Øget hårvækst kan også skyldes Idiopatisk hirsutisme, som adskiller sig fra PCOS ved, at man har regelmæssig ægløsning og normalt niveau af testosteron i blodet.

Akne (uren hud i ansigt og på krop):

Akne forekommer helt naturligt i puberteten, men er ikke normalt efter de senere år af puberteten. Akne kan forekomme hos kvinder med PCOS, som det eneste symptom på hyperandrogenisme.

Androgen alopeci:

Androgen alopeci betyder udtynding af håret på hovedet, og ses først og fremmest som tindingehårtab. Androgen alopeci ses sjældnere end hirsutisme og akne, men kan ses som et selvstændigt symptom på hyperandrogenisme. Androgen alopeci er vanskeligt at behandle, men kan bedres i varierende grad med dermatologisk behandling med Minoxidil.

porten ind i cellerne. Derfor vil bugspytkirtlen øge udskillelsen af insulin til blodet. Et højt insulinniveau medfører det høje niveau af frit testosteron, som man ofte ser hos kvinder med PCOS.

Der findes ingen gode målemetoder for insulin resistens i praksis, så i stedet undersøger lægen for det metaboliske syndrom, som er en kombination af; nedsat glukosetolerance, abdominal fedme (taljemål over 88 cm), forhøjet blodtryk og dyslipidæmi. Det metaboliske syndrom ses hos ca. 5+ % af kvinder med PCOS.

Hvis du har mistanke om, at du har PCOS, så kontakt egen læge.