Glykæmisk indeks
Glykæmisk indeks (GI) er et mål, der angiver hvor meget en madvare (der indeholder kulhydrat) påvirker dit blodsukker. Madvarer, der indeholder kulhydrater, har en indvirkning på blodsukkeret, da kulhydraterne omdannes til sukkerarter, som optages i blodet. Det fører til en stigning i blodsukkeret.
Men der er forskel på, hvor hurtigt kulhydrater optages i blodet. Har en madvare et højt glykæmisk indeks, bliver kulhydraterne omdannet til sukker og optaget hurtigt (= en hurtig stigning i blodsukkeret), mens madvarer med lavt glykæmisk indeks er længere om at blive optaget i blodet.
De vejledende værdier for glykæmisk indeks er:
- Over 70 – højt GI
- 55-70 – medium GI
- Under 55 – lavt GI
Selvom en madvare har et højt glykæmisk indeks kan den godt være sund og omvendt. Gulerødder har fx et højt glykæmisk indeks (72), mens chokolade (49) har et lavt glykæmisk indeks. Fedt er med til at sænke optagelsen af sukker i blodet, og madevarer, der foruden kulhydrat også indeholder fedt, kan dermed have et lavt glykæmisk indeks.
Fødevare | Glukose (GI = 100) |
Brød | |
Franskbrød, lyst | 70 |
Rugbrød | 64 |
Morgenmad | |
Cornflakes | 84 |
Havregrød | 49 |
Korn, kerner, ris | |
Boghvede | 54 |
Byg | 25 |
Bulgur | 48 |
Couscous | 65 |
Hvedekerner | 41 |
Ris, hvide | 58 |
Ris, brune | 55 |
Ris, parboiled | 48 |
Rugkerner | 34 |
Mælkeprodukter | |
Sødmælk | 27 |
Skummetmælk | 32 |
Frugt | |
Ananas | 66 |
Appelsin | 44 |
Banan, moden | 54 |
Banan, umoden | 30 |
Blommer | 39 |
Vindruer | 46 |
Kirsebær | 22 |
Kiwi | 53 |
Mango | 56 |
Pære | 37 |
Rosiner | 64 |
Æble | 38 |
Vandmelon | 72 |
Grøntsager og bælgfrugter | |
Gulerødder | 72 |
Kartofler, kogte | 56 |
Kartofler, nye | 57 |
Kartoffelmos | 70 |
Bønner, kidney | 27 |
Linser | 29 |
Ærter | 33 |
Pasta | |
Spaghetti, hvid | 41 |
Spaghetti, durum | 55 |
Spaghetti, fuldkorn | 37 |
Snacks og søde sager | |
Chokolade | 49 |
Honning | 73 |
Kartoffelchips | 54 |
Marmelade | 49 |
Peanuts | 14 |
Popcorn | 55 |
Sukker | 65 |
Kilde: sundfo.dk |